Three Hearts, Stockholm, Kaltenberg, Crocodile Bildlänk: Krönleins Bryggeri: Till Startsidan Skåne, Halmstad Cider, Aqua, Loranga
 

Bayerskt öl

Krönleins Bryggeri i JönköpingNär öl av bayersk typ gjorde sitt intåg i Sverige år 1843 var det i början svårt att övertyga de svenska öldrickarna om den nya ölsortens förträfflighet. Bayerskt öl var för den ovane mörkt och inte sött nog. Mannen som introducerade ölet i Sverige var Fredrik Rosenquist och hans nystartade bryggeri hette Tyska Bryggeriet och låg i Stockholm. Smaken på det nya mörka ölet var mindre utpräglad söt och med mer kolsyra. Lagringstiden var längre och ölet höll tveklöst högre kvalitet än "Svenskölet". Introduktionen av bayerskt öl fick draghjälp av Rosenquists för den tiden moderna marknadsföringsmetoder samt att Kungliga Slottet blev en av de bästa kunderna. Kungadrottningens moder, som var av tysk härkomst, hade tills nu köpt in sitt öl från Tyskland. Men med Tyska Bryggeriet runt hörnet blev det den nya leverantören. Efter bara något decennium var bayerskt öl det mest populära i Sverige. Värt att nämna är att ölet i Sverige har fört en hård och ofta orättvis kamp mot brännvinet ända sedan medeltiden. Bryggarna hade monopol på den mycket lönsamma brännvinstillverkningen och var därför inte intresserade att höja ölkonsumtionen och hålla kvaliteten på ölet uppe. I och med det bayerska ölets ankomst bröts denna trend och svenskarna fick ett välsmakande alternativ till brännvinet.

Uppgifterna går isär när bryggeriet började brygga bayerskt öl. Enligt en källa bryggde Appeltofft bayerskt öl redan från starten 1836 men det är knappast troligt med tanke på uppgifterna om introduktionen 1843 i Sverige. En annan källa anger 1850-talet, men det mest troliga är någon gång sent på 1840-talet. Bayerskt öl kräver, som nämnts tidigare, mer lagringsutrymme än "Svensköl" och vi vet att bryggeriet i vilket fall hade praktisk möjlighet att lagra bayerskt öl med inrättandet av lagerkällaren 1849. Förmodligen inrättades lagerkällaren just i detta syfte. I vilket fall var Appeltofftska väl framme bland svenska bryggerier. Den lokala konkurrenten, Östra Bryggeriet, började inte med bayerskt öl förrän tidigast 1863.

  Läs om Bryggeriet blir aktiebolag
 

  Krönleins Bryggeri
  Bayerskt öl
  Bryggeriet blir AB
  Pilsneröl
  Verksamheten flyttas
  Bryggeriindustrin
  Ny ägare
  Lyckoknappar
  Krönleins idag

Bildlänk: Utmärkelser

Bildlänk: Ölskola

 
    Sajtkarta