Three Hearts, Stockholm, Kaltenberg, Crocodile Bildlänk: Krönleins Bryggeri: Till Startsidan Skåne, Halmstad Cider, Aqua, Loranga
 

Humle

HumleHumlen är den ingrediens som ger ölen smak i form av beska som balanserar ut sötman i ölet. Den har också en viss konserverande effekt samt hjälper till att binda ölets skum så att det blir lättare att få en fin skumkrona på ölet. Humlen är den ingrediens som många anser ger själva själen till många ölsorter. Det finns två olika sorters humle - Aromahumle och Bitterhumle. Bitterhumlen ger mer den egentliga beskan medan Aromahumlen anger själva kvaliteten på beskan.

Aromahumlen som vi använder är koncentrerad humle, sk. pellets, som levereras i täta aluminiumfoliesäckar för att hålla sin fräschör. Den dyrare och finare Aromahumlen använder vi mestadels medan bitterhumle används i mindre mängd. Det ger våra produkter en angenäm humlebeska. Aromahumlen som vi använder mest heter Perle och kommer från Hallertau i Tyskland.

Till våra öl Three Hearts Julöl Extra Strong, Three Hearts All Malt ochThree Hearts Extra Strong, används en av världens dyraste och absolut bästa aromahumlen, Saaz från regionen Saaz i Tjeckien. Bitterhumlesorterna heter Nordbrauer och Magnum - båda från Hallertau. Magnum är inte i pelletsform utan som extrakt, vilket är en modernare form av koncentrerad humle. Vissa småbryggerier i bl.a. Tyskland använder naturhumle, alltså nyskördad humle, men det är ganska ovanligt. Det är fullt möjligt att använda naturhumle idag men det kräver stora kylutrymmen och det är svårt att få jämn kvalitet på ölets beska. Därför ser vi på Krönleins inte naturhumle som ett bra alternativ i dagsläget.

  Läs om Jästen
 

  Vatten
  Malt
  Humle
  Jäst
  Råfrukt

Bildlänk: Utmärkelser

Bildlänk: Ölskola

 
    Sajtkarta