Three Hearts, Stockholm, Kaltenberg, Crocodile Bildlänk: Krönleins Bryggeri: Till Startsidan Skåne, Halmstad Cider, Aqua, Loranga
 

Jäst

JästJäst är en levande organism som livnär sig på socker. Den fortsätter att föröka sig så länge det finns socker att förtära. Under jäsningen bildas lika mängder alkohol och kolsyra samt diverse biprodukter. Innan det fanns odlad jäst fick ölen spontanjäsa. Jästpartiklarna fanns i luften, som rester på jäskarens träsidor eller på träspadarna som användes vid omrörning. Bottensatsen från gamla brygder kunde också användas. Man visste inte riktigt vad det var som gjorde att ölen började jäsa utan jäsningen ansågs nästan som magisk. Odlad jäst användes först på 1850-talet då Carlsbergs laboratorium lyckades isolera en jästcell och renodla en kulturjäststam.

Vi använder vår egen jästkultur som odlats fram i Krönleins eget laboratorium. Jästens renkultur kommer ursprungligen från Weihenstephan i Tyskland. Jästen utmärker sig genom att ha en mycket hög förjäsningsgrad. Jäsprocessen går igång ordentligt vid huvudjäsningen, även vid låga temperaturer. Ölet har alltså lätt för att bli färdigjäst vilket gagnar slutprodukten.

  Läs om Råfrukten
 

  Vatten
  Malt
  Humle
  Jäst
  Råfrukt

Bildlänk: Utmärkelser

Bildlänk: Ölskola

 
    Sajtkarta