Three Hearts, Stockholm, Kaltenberg, Crocodile Bildlänk: Krönleins Bryggeri: Till Startsidan Skåne, Halmstad Cider, Aqua, Loranga
 

Råfrukt

MajsI många populära ölsorter i Sverige och världen tillsätts råfrukt, dvs majs, ris, socker eller omältat korn. Ölet kan då inte längre kallas för helmaltsöl utan går under namnet råfruktsöl. Egentligen kan man ju tycka att beteckningen "råfrukt" borde gälla t.ex. äpplen och apelsiner men i ölsammanhang avses majs, ris eller socker. Att den kallas för "rå" betyder att den är i omältat skick. Idén med råfrukt i öl kom från USA och framtvingades av kostnadsskäl. Råfrukt är i regel billigare än malt och en hög andel råfrukt sparar pengar men orsakar samtidigt andra problem. Enzymhalten i mäsken kan bli för låg och ölet får problem att jäsa ut ordentligt och försockringen av stärkelsen försvåras. Idag är användningen av råfrukt populär och utbredd i världen. Den internationella lagerölen bryggs oftast med en viss mängd råfrukt i brygden.

Krönleins användning av råfrukt är styrd av den smak och karaktär på ölet som vi vill åstadkomma och inte av kostnadsskäl, då det faktiskt är dyrare för oss att använda råfrukt pga vår hantering och de små mängderna vi använder. Att vi bara använder små mängder råfrukt beror på att vi enbart utnyttjar maltets naturliga enzymkraft för att omvandla stärkelsen i råfrukten till förjäsningsbara sockerarter och inte tillsätter några konstgjorda enzymer för att åstadkomma detta.

För oss är det smaken som styr. Att råfrukt överhuvudtaget är så vanligt just i Sverige kan vi "skylla" danskarna för. Carlsberg och Tuborg är just typiska exempel på Råfruktsöl. Vad som händer med ölet när majs tillsätts är att det blir en aning ljusare till färgen samt blir mer lättdrucket. Smaken blir också mildare med mindre beska.
 

  Vatten
  Malt
  Humle
  Jäst
  Råfrukt

Bildlänk: Utmärkelser

Bildlänk: Ölskola

 
    Sajtkarta