|
Mäskning och Vörtkokning
De flesta bryggeriturer börjar i brygghuset där öltillverkningen startar. I brygghuset är det varmt och skönt och den angenäma doften från vörtkoket är för många förknippad med ölbryggning.
Gott öl görs av malt, humle, jäst och vatten och i brygghuset startar mäskningen som är det första steget i själva bryggprocessen. Mäskningen, som tar 2-5 timmar beroende på ölsort, avslutas med en silning där mäsken silas ren från maltskal i ett silkar eller mäskfilter.
Efter mäsksilningen byter mäsken namn till vört och pumpas över till vörtpannan. Nu börjar själva höjdpunkten med bryggningen - vörtkokningen. Vörten kryddas med humle som främst ger ölet dess beska. Vörtkokningen är på sätt och vis det trevligaste steget i bryggningen - och kopparpannorna är starkt förknippade med ölbryggning.
Läs om Jäskällaren
|
|


|
|
 |