Three Hearts, Stockholm, Kaltenberg, Crocodile Bildlänk: Krönleins Bryggeri: Till Startsidan Skåne, Halmstad Cider, Aqua, Loranga
 

Mäskning och Vörtkokning

BrygghusetDe flesta bryggeriturer börjar i brygghuset där öltillverkningen startar. I brygghuset är det varmt och skönt och den angenäma doften från vörtkoket är för många förknippad med ölbryggning.

Gott öl görs av malt, humle, jäst och vatten och i brygghuset startar mäskningen som är det första steget i själva bryggprocessen. Mäskningen, som tar 2-5 timmar beroende på ölsort, avslutas med en silning där mäsken silas ren från maltskal i ett silkar eller mäskfilter.

MaltEfter mäsksilningen byter mäsken namn till vört och pumpas över till vörtpannan. Nu börjar själva höjdpunkten med bryggningen - vörtkokningen. Vörten kryddas med humle som främst ger ölet dess beska. Vörtkokningen är på sätt och vis det trevligaste steget i bryggningen - och kopparpannorna är starkt förknippade med ölbryggning.

  Läs om Jäskällaren
 

  Bryggeritur
  Mäskning och Vörtkokning
  Jäskällaren
  Lagring
  Filtrering och Tappning
  Puben

Bildlänk: Utmärkelser

Bildlänk: Ölskola

 
    Sajtkarta